Imaginaattori Fancy Galaxy Imaginaarion exploori - Travelleri ja ikuinen adventuristi

eKirjojani on kopioitu laittomasti ainakin yli 33.700 kertaa

 • Naisen Luomistyö - Benny Markka
  Naisen Luomistyö - Benny Markka
 • Unelmien Mies 2 - Jarno Ahonen
  Unelmien Mies 2 - Jarno Ahonen
 • Koneen Ruhtinas - John Simon
  Koneen Ruhtinas - John Simon
 • Pahan Suudelma - Reijo Mäki
  Pahan Suudelma - Reijo Mäki
 • Naisen paras ystävä - Tuula-Liina Varis
  Naisen paras ystävä - Tuula-Liina Varis
 • Trawellers, Muuttolinnut Matkalla Etelään - Jarno Ahonen
  Trawellers, Muuttolinnut Matkalla Etelään - Jarno Ahonen

Onko piratismi Suomessa isokin ongelma? Paljonko laittomia kopioita kaikkiaan ladataan?

Löytämilläni sivuilla oli satoja muitakin suomalaisia, suomenkielisiä ja suomalaisten kustantamoiden kirjoja ilmaiseksi (en tiedä olivatko laittomia), mutta kuinka laaja ongelma kaikkiaan on?

Onko laittomien kopioiden mahdollisen laajan levinneisyyden syynä mm. Suomen järjettömän kallis eKirjojen hintataso? Itse olen hinnoitellut kirjani varsin kohtuullisesti alkaen 0.49 Euroa ja paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki alle 10 Euroa. 

Mikä on muuten kohtuullinen eKirjan hinta? Itse ajattelen kohtuullisen keskihinnan olevan noin 5 – 6 Euroa ja enimmäishinnan noin 10 Euroa. 

Kun Googletin eKirjoja nimelläni, huomasin muutamassa linkissä kirjojani olevan ladattavana ilmaiseksi. Niin ei kuitenkaan pitäisi olla, joten ymmärsin heti kyseessä olevan laittomia piraattikopioita levittävän tahon.

Tsekkasin 8 eri eKirjaa kahdella eri kirjallisuutta ilmaiseksi levittävällä sivulla, ja sivujen latauskertatietojen mukaan kahdeksaa eri suomenkielistä eKirjaani oli ladattu (siis ilmaiseksi ja laittomasti) yhteensä 33.789 kertaa. 

Käsittääkseni luku on huomattava ajatellen julkisuudessa olleita nihkeitä eKirjan myyntitietoja ja sitä miten huonosti suomalaista eKirjallisuutta ostetaan. Onko sitten niin että kirjoja ladataan laajastikin ilmaiseksi piraattikanavista?

Luku oli yllätys itselleni. Jos vain kahdeksaa eri kirjaani oli ladattu laittomasti yli 33 tuhatta kertaa, ja vain kahdesta kanavasta, niin paljonko niitä on ladattu kaikkiaan, ajatellen muita mahdollisia piraattisivustoja, ja ajatellen sitä että olen julkaissut yli 50 kirjaa? Hirvittää ajatellakin… 

Samaisilla sivuilla on satoja muitakin suomalaisia ja suomenkielisiä kirjoja, suomalaisten kirjailijoiden ja suomalaisten kustantamoiden. Piratismi ja sen aiheuttamat mahdolliset menetykset koskettavat siis mahdollisesti hyvinkin laajaa kustantaja- ja kirjailijakuntaa.

En ole vielä tehnyt asiasta rikosilmoitusta mutta harkitsen sitä. Sivustot ovat ilmeisesti ulkomaisia, enkä ainakaan itse pysty tutkimaan asiaa sen enempää. Mikäli ongelma on laaja ja se koskettaa suurtakin kustantaja- ja kirjailijakuntaa, on kissa syytä nostaa pöydälle. 

Perinteistä paperikirjojen painattamisen lopetin jo vuosia sitten ja kaikki vanhat painokset on loppuunmyyty. Tulee kuitenkin mieleen että vaikkei paperiversioita juuri kukaan enää halua ostaakaan, niin eipä niitä ainakaan voinut niin helposti laittomasti kopioida ja levittää. Sen sijaan eKirjat ovat laittomille levittäjille varsin helppoa riistaa.

Suosittelen tietysti eKirjojen ostamista laillisista kanavista, kuten Elisa Kirja Suomessa (ei kuitenkaan omia kirjojani). Omia kirjojani saa nykyään enää vain eKirja-versiona, ja vain Apple iBooks kirjamyymälästä. 

En paljasta tässä yhteydessä sivustojen nimiä (etten ainakaan syyllisty laittomuuteen), mutta kehotan kustantamoita ja kirjailijoita tsekkaamaan hieman kirjojensa perään. Mikäli joku kirjoja kustantava on kiinnostunut tutkimaan asiaa tarkemmin omien julkaisujensa osalta, voi minuun tietysti olla yhteydessä. Annan mielelläni lisätietoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Menit sinäkin retkuun. Noilla sivuilla luvut ovat huijausta. Saattaa olla aika imartelevaa että kymmenet tuhannet ovat kiinnostuneita e-kirjoistasi, mutta todellisuuspohjaa tuolla ei ikävä kyllä ole ollenkaan. Nuo sivut antavat kaikille mahdollisille hakutuloksille satoja, tuhansia latauskertoja, saadakseen ihmisiä klikkaamaan linkkejä ja vastaanottamaan lopulta tietokoneilleen haittaohjelmia.

Katsoin aidoista piraattisivustoista löytyykö hakusanoilla Jarno Ahonen tai Benny Markka jne. mitään eikä löytynyt. Ei yhden yhtä tulosta. Kukaan ei ole laittanut kirjoja saataville saati ladannut niitä itselleen.

Ei kannata uskoa kaikkea mitä internetistä lukee.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset